Sahte Fatura Yargılamalarında Beyan ve İfadenin Önemi Nedir?

Sahte Fatura Yargılamalarında Beyan ve İfadenin Önemi Nedir?

Vergilendirme işlemlerinde amaç, vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyetini ortaya çıkarmaktır. Peki, bu süreçte hangi deliller dikkate alınır?

Sahte Fatura Yargılamalarında Beyan ve İfadenin Önemi Nedir?


Delil Serbestliği İlkesi Nedir?


Vergi hukukunda, vergiyi doğuran olayın gerçekliğini ispatlamak için delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Bu ilke, her türlü delilin kullanılabilmesini sağlar. Ancak bazı durumlarda bu ilkenin istisnaları bulunmaktadır.


Yemin ve Şahit İfadeleri Geçerli mi?


Delil serbestliği ilkesinin istisnaları arasında yemin ile vergiyi doğuran olayla açık ve tabii ilgisi bulunmayan şahit ifadeleri yer almaktadır. Bu tür ifadeler, delil olarak kabul edilmemektedir. Şahitlerin beyanları, ancak olayla açık ilgisi olduğunda dikkate alınabilmektedir.


Bu Konuda Danıştay Kararları Nasıldır?


Şahit ifadeleri, vergiyi doğuran olayın sahteliğinin tespiti açısından tek başına yeterli değildir. Bu ifadelerin diğer karinelerle birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Nitekim Danıştay bir davada, yalnızca şirket yetkililerinin beyanlarını yeterli kanıt kabul etmemiş, bunun sonucu olarak da mükellef hakkında faturaların sahte olduğu iddialarının yeterli araştırma yapılmadan ortaya konmasının hukuka aykırı olduğuna karar vermiştir.


Sonuç


Vergi incelemelerinde, delillerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi ve yeterli araştırmanın yapılması hayati öneme sahiptir.


Sahte fatura düzenleme veya kullanma iddialarıyla karşılaşılması durumunda, vergi hukuku alanında uzman bir avukatta destek alınması son derece önemlidir. Yargı önünde haksız olarak salınan vergi ve cezaların kaldırılması mümkün olabilmektedir.

Avukat,Arabulucu ve Mali Müşavir Recep Emre Ertaş

Nasıl yardımcı olabiliriz? Hemen Yaz